Alles over de verzorging van jouw Zamioculcas
Sterk, slim, knap, he’s got it all! De Zamioculcas, ook wel bekend als ZZ plant, is makkelijk in de omgang en vindt alles wel prima. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar hij lange periodes van droogte doorstaat. Doordat de plant water opslaat in zijn stam is die droogte geen enkel probleem. Perfect voor startende plant parents! Deze plant overleeft ook zonder moeite in jouw huiskamer en geeft je interieur een stoere look.
Verzorging
Licht
Wil je je Zamioculcas groot zien worden, zet hem dan op een plaats met veel licht maar houdt hem uit de directe zon. Als je je plant liever compact wilt houden, dan kun je hem in de schaduw laten.
Lucht
Wat een robuuste plant, die Zamioculcas! Hij kan heel goed tegen droge lucht, daaraan is hij gewend. Je mag deze plant dus neerzetten waar je wilt, maak je maar geen zorgen dat hij uitdroogt.
Water
Deze slimmerd slaat water op in zijn stam zodat hij lange periodes zonder waterbeurt kan overleven. Hierdoor hoef je niet veel water te geven, laat de grond opdrogen voordat je weer een plens geeft. Eens per week een beetje is al genoeg. Sproeien is niet nodig, maar zal wel de bladeren opfrissen en de stof weghalen.
Voeding
De Zamioculcas heeft maar weinig voeding nodig. We raden je aan om 2x per jaar een Soil Sup aan je plant te geven, daarmee kan hij zelf de voeding opnemen wanneer dat nodig is. Verder heeft de Zamioculcas niks nodig, zelfs niet in de lente.
Snoeien
Deze makkelijke plant hoeft ook niet gesnoeid te worden. Oude bladeren kun je wel weghalen.
Verpotten
Je kunt je plant eens in de twee jaar verpotten naar een 20% grotere pot. Doe dit het liefst in de lente, want dan hebben de wortels genoeg energie om zich te herstellen.
Stekken
Een Zamioculcas kun je vermeerderen door een stengel vanaf de wortels los te trekken en in vochtige potgrond te zetten. Je kunt ook een stengel afsnijden en in water zetten tot er wortels uit groeien. Vervolgens kun je de stengel met wortels in vochtige potgrond zetten.
Giftig
De Zamioculcas is helaas wel giftig. Het sap kan irritatie veroorzaken op de huid. Neem bij inname contact op met de (dieren)arts.