Alles over de verzorging van jouw Ficus

De Ficus heeft een grote familie die verspreid over de wereld wonen. Oorspronkelijk komen er varianten uit Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Azië. Een paar van de bekendste varianten van de Ficus zijn de Lyrata 'Tabaksplant' en de Ficus Elastica 'Rubberplant'. Alhoewel er veel verschillende soorten zijn, is de verzorging van ficussen te vergelijken. Door hun mooie bladeren zijn ze gewild in ieder interieur, maar pas op: they can be needy!

Verzorging

Licht

Ficussen hebben veel licht nodig om bladgroei te ondersteunen. Direct zonlicht mag bij deze plant dus ook. Let wel op dat er bij kwekers gefilterd licht wordt gebruikt, dus geef de plant bij jou thuis geleidelijk meer direct zonlicht zodat hij daaraan kan wennen. Wanneer je een goede plek hebt gevonden waar je Ficus blij lijkt te zijn, verplaats hem dan liever niet meer. Ze houden er niet van om te moeten verhuizen. Moet hij toch echt verplaatst worden, houdt er dan rekening mee dat deze drama queen wat bladeren kan laten vallen.

Lucht

Ficussen houden niet van tocht en vinden een iets warmere omgeving wel fijn. Verder doen ze het prima bij een gemiddelde of iets drogere lucht.

Water

Ficussen staan graag in een continu licht vochtige grond. Geef dus wat vaker in kleine beetjes water, zo’n twee keer per week. Besproei ook regelmatig de bladeren om stof te verwijderen en de kans op ongedierte te verkleinen.

Voeding

Een ficus kan vanaf het voorjaar wel wat extra voeding gebruiken om zijn groei weer op te pakken en sterke wortels te maken. Gebruik je onze Soil Sups, dan kun je je plant op een eenvoudige manier voeden zonder het risico te lopen dat je teveel geeft. Duw 2x per jaar de benodigde hoeveelheid Soil Sups (afhankelijk van hoe groot je plant is) in de grond naast de wortels. Je Ficus zal dan zelf opnemen wat hij nodig heeft.

Snoeien

Soms laat de Ficus zelf bladeren los, zeker richting de winter wanneer hij minder licht krijgt is dit normaal. Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan wel heel groot worden. Om je plant compact te houden kun je een takje wegknippen met een scherpe snoeischaar. Pas hierbij op voor het sap van de plant, dat kan irritatie veroorzaken op de huid.

Verpotten

Verpot je plant eens in de twee jaar naar een 20% grotere pot, of wanneer je plant te groot wordt voor zijn pot. Doe dit het liefst in de lente zodat de wortels genoeg energie hebben om zich te herstellen.

Stekken

Een ficus kun je stekken door ongeveer 10 cm van een takje waaraan een paar bladeren groeien af te knippen en in water te zetten. Zorg ervoor dat alleen de onderkant van het takje onder water staat. Vervolgens wacht je tot er een paar cm aan wortels zijn gegroeid voordat je hem in de vochtige potgrond zet.

Giftig

Het witte sap van de Ficus kan irritatie veroorzaken op de huid, kijk dus goed uit bij het snoeien. Huisdieren kunnen bultjes krijgen en misselijk worden als ze van de bladeren eten. Neem bij inname contact op met de (dieren)arts.