Alles over de verzorging van jouw Peperomia

Peperomia’s zijn er in veel verschillende soorten, maten, vormen en kleuren. Ze groeien oorspronkelijk in Zuid-Amerika in de schaduw van grote bomen maar hebben wel genoeg zonlicht nodig om te groeien. Sommige soorten groeien niet in aarde, maar op bomen en takken. Hierdoor hebben ze niet veel water nodig. En misschien hoor je het al aan de naam, Peperomia’s zijn verwant aan de peper!

Verzorging

Licht

Peperomia’s hebben veel licht nodig om de mooie bladeren te onderhouden, zet je plant dus op een lichte plek maar niet in de directe zon.

Lucht

Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische gebieden waar de lucht heel vochtig is. Een hoge luchtvochtigheid is dus het beste voor je plant, maar peperomia’s kunnen ook verrassend goed tegen de drogere lucht in onze huiskamers.

Water

Peperomia’s hebben niet heel veel water nodig, eens per week een plens water zal genoeg zijn. Vermijd een laag water onderin de pot, dat kan wortelrot veroorzaken. Besproei ook eens per week de bladeren om ze glanzend en gezond te houden.

Voeding

Doorgaans zijn Peromia's niet erg groot en zitten ze in kleine potjes. Ze verbruiken daarom minder voeding, maar dat betekent niet dat ze geen extra voeding nodig hebben. Ook in kleine potjes is het bodemleven toe aan extra's.

Gebruik je Soil Sups? Goed bezig! Door de kleine omvang is doorgaans één Soil Sup voldoende, deze kan tot wel 12 maanden doorwerken doordat er weinig potgrond is, hierin blijven de ingrediënten langer doorwerken. Heb je een wat grotere Peperomia? Dan raden we je aan 2x jaarlijks een nieuwe Soil Sup toe te voegen, of het bij 1x per jaar te houden en hem in de lente/zomer tweewekelijks nog wat te verwennen met organische vloeibare voeding.

Bloemen

Als je je plant heel goed verzorgt kunnen er bloemen groeien. De bloemen van Peperomia’s zien er uit als lange sliertjes die boven de plant uitsteken. Let op dat wanneer hij bloemen geeft hij waarschijnlijk meer voeding nodig zal hebben omdat dit veel energie kost voor de plant.

Snoeien

Snoeien hoeft bij deze plant niet. Slechte bladeren kun je verwijderen met een scherpe snoeischaar zodat de energie naar nieuwere bladeren gaat. Door te snoeien kan je plant voller terug groeien.

Verpotten

Deze plant groeit langzaam dus verpotten hoeft maar eens in de drie jaar, alhoewel hij het ook niet erg vind om in een wat krappere pot te zitten. Verpot of verwissel de aarde in de lente zodat de wortels genoeg energie hebben om zich te herstellen.

Stekken

Het stekken van Peperomia’s gaat vrij gemakkelijk. Je kunt een steeltje van 10 cm afsnijden en in water zetten. Zodra er wortels uit het steeltje groeien kun je het stekje in potgrond zetten. Heeft je Peperomia dikke bladeren? Dan kun je die afsnijden en in vochtige potgrond zetten. Houd de grond vochtig, en na een paar weken zullen er worteltjes uit het blad groeien.

Giftig

Peperomia’s zijn niet giftig.