Alles over de verzorging van jouw Maranta
De Maranta met zijn getekende bladeren en opvallende nerven is onmiskenbaar! Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is verwant aan de Calathea. De bladeren van de Maranta vouwen ‘s nachts omhoog wat een beetje lijkt op biddende handen, vandaar de bijnaam ‘gebedsplant’. Maranta’s zijn niet de makkelijkste om te verzorgen maar ze staan zeker prachtig in je interieur!
Verzorging
Licht
De Maranta heeft vrij veel licht nodig, maar wilt geen directe zonlicht op zijn gevoelige bladeren krijgen. Daarvan zullen ze verbranden of verkleuren. De beste plaats voor je Maranta is dus ergens waar veel indirect zonlicht schijnt. In de zomer kun je je plant ook wel op een plekje met iets meer schaduw laten staan, maar in de winter moet je er wel voor zorgen dat je plant genoeg licht krijgt. Als je plant zich niet meer volledig sluit en opent, betekent het dat hij te weinig licht krijgt.
Lucht
Maranta’s komen oorspronkelijk uit de tropen en willen het bij jou thuis ook graag vochtig hebben. Als de lucht te droog is, kan je plant last krijgen van spint. Om je plant gezond te houden, benevel je je plant een of twee keer per week. Qua temperatuur is de Maranta minder lastig; een gemiddelde kamertemperatuur vindt hij prima.
Water
Maranta’s water geven is een precisiewerkje. De grond van je plant moet licht vochtig blijven, maar niet te nat worden. Als je plant te veel water krijgt kan er wortelrot of schimmel ontstaan. Aan de bladeren kun je zien of je te veel of te weinig geeft; in beide gevallen kunnen de bladeren geel kleuren. Tip: steek een vinger in de potgrond. Als de bovenlaag droog begint te worden, kun je water geven. In de zomer is dat ongeveer twee keer per week, in de winter mag dat eens per week. Het beste is om je plant lauw ontkalkt water te geven, want van koud water kunnen de wortels schrikken.
Voeding
In de lente en zomer verbruikt de Maranta veel energie om te groeien. Om de bladgroei te ondersteunen kun je eens in de twee weken wat vloeibare organische plantenvoeding bij het water doen. Gebruik hierbij nooit meer dan aanbevolen. In de de herfst en winter is bijvoeden niet nodig. Wel kun je 2 keer per jaar een Soil Sup in de grond van je plant stoppen zodat hij een voorraadje aan voedingsstoffen heeft waarvan hij zelf gebruik kan maken wanneer hij dat wil.
Snoeien
Maranta’s hoeven niet gesnoeid te worden, maar dit kan wel de groei bevorderen. Bladeren die je niet mooi vindt kun je wegknippen, daarna kan je plant voller groeien.
Verpotten
Verpot je plant eens in de twee jaar of wanneer je plant te groot wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente wanneer de wortels genoeg energie hebben om zich te herstellen.
Stekken
Maranta’s kun je vermeerderen met stengels. Knip een stengel met een paar bladeren en zet het in water tot er wortels uit de stengel groeien. Wanneer er genoeg wortels zijn kun je het stekje in vochtige potgrond zetten.
Giftig
Maranta’s zijn niet giftig, dus iedereen mag genieten van de mooie bladeren!