Over bodemleven

Met elke nieuwe plant verwelkom je niet alleen een nieuwe huisgenoot, maar ook een piepklein, wonderlijk ecosysteem in huis; een klompje aarde met miljoenen micro-organismen, verpakt in een bruine pot. Gezonde grond maakt het heerlijk wonen voor de wortels van je plant en is essentieel om ’m happy & healthy te houden; een gezonde plant begínt namelijk bij een gezonde bodem. Hoe dat zit? Tijd voor een lesje microbiologie.

Goede schimmels zijn oké

In een gezonde bodem leven goede schimmels (mycorrhiza), bacteriën (rhizobacteriën) en wortels gemoedelijk samen. De schimmels en bacteriën helpen de wortels zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de bodem op te slurpen en zorgen ervoor dat de plant groeit, bloeit en bestand is tegen ziektes, vervuiling en te droge of juist te natte voeten. De wortels belonen de schimmels en bacteriën in ruil voor hun inzet met suikers, hun lievelingssnack. Et voilà: een sterk staaltje symbiose tussen schimmels, bacteriën en wortels. Een bodem in optima forma. Een plant die glundert van geluk.

Gebruik organische mest

Om de potgrond gezond en je plant groen en gelukkig te hóuden, is het noodzakelijk de natuur af en toe een handje te helpen. Letterlijk. Kunstmest? Beter van niet. Kunstmest verknalt de bodemstructuur; dit chemische goedje verstoort het natuurlijke evenwicht in de grond en zorgt er bovendien voor dat de afgifte van voedingsstoffen zó snel gaat dat je plant uiteindelijk ziek wordt. De productie van kunstmest veroorzaakt bovendien bakken CO2. Sta je dan, met je groene bedoelingen.

Een veel beter alternatief is er gelukkig ook: organische meststof. Een bodem bemest met organische mest houdt de voedingsstoffen vast, de symbiose in balans, laat je plant gestaag groeien en beschermt ’m tegen infecties. Organische meststof is daarmee dé grondlegger voor een gezonde en gelukkige plant. En je bent nog groen bezig ook. Lang leve de aarde!