De do's & don'ts voor planten dummies

Denk je genoeg water en liefde aan je planten te geven, leggen ze toch het loodje als je je even omdraait. Wij snappen hoe lastig het soms kan zijn om al je geliefde planten te onderhouden. Maar wees niet getreurd, wij hebben een aantal tips voor je om het allemaal een stukje makkelijker te maken. En nee, we gaan je niet vertellen om wéér een pannenkoek, terrarium of kunstplant in huis te halen. Ook jij kunt een pro in planten verzorgen worden, zelfs zonder groene vingers!

First things first

Bouw je urban jungle geleidelijk op en leer elke plant goed kennen voordat je een nieuw huisgenootje introduceert. Beperk jezelf niet tot de eindeloze lijstjes van makkelijkste kamerplanten. Als jij die veeleisende maar prachtige Olifantsoor zo graag wilt hebben, go for it!

Wanneer je je nieuwe plant in huis haalt, zet hem dan gelijk op de juiste plek in je huis en laat hem daar lekker staan. Je plant kan ervan schrikken als hij verplaatst wordt. Verplaats je plant dus alleen als je ziet dat hij het echt niet fijn vindt op zijn plek. In onze plantenlijst kun je precies vinden welk plekje in huis jouw plant knus vindt.

Over het geklieder met verpotten hoef je je nog even geen zorgen te maken. Je kunt je nieuwe plant voorlopig nog in zijn plastic pot laten zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Verpotten kan soms ook stress opleveren voor een plant, het is daarom aan te raden dit altijd in het voorjaar te doen als je plant weer in de groeifase zit.

Water you worrying about?

Vervolgens is het tijd om je nieuwe vriend goed te leren kennen; hoeveel water, zon en voeding heeft hij nodig? Je zult vanzelf de behoeften van je plant onthouden, net als de songtekst van je favoriete lied. Is het water geven je grootste struikelblok? Probeer je plant dan eens van onder water te geven. Dit kun je doen door hem op een schotel of los in een grotere plantenpot te plaatsen waar je steeds een laagje water in giet. Beide opties werken goed als je hem in het begin nog in zijn plastic pot hebt gehouden. Heb je je plant al verpot, zorg dan altijd dat zijn nieuwe pot ook afwateringsgaten heeft.

Door van onderaf water te geven zal je plant zelf de benodigde hoeveelheid water opzuigen en weet je zeker dat je niet te veel geeft. De eerste paar keer kun je je plant 20-30 min in het water laten staan en af en toe kijken hoe snel hij het water opneemt. Op die manier kom je er snel genoeg achter hoeveel water hij nodig heeft. Nog een pluspuntje, van onderaf water geven verkleint de kans op ziektes omdat de bovenlaag van de potgrond niet te nat wordt.

Een sterke bodem leggen

Dan nog dat gedoe met voeding; welk seizoen, welke voeding, hoeveel…? Wij snappen niet waarom dat allemaal zo ingewikkeld moet en houden het liever lekker makkelijk. Duw gewoon een Soil Sup in de aarde van je plant en je weet in ieder geval zeker dat hij alles heeft om de komende 6-8 maanden goed te kunnen groeien.

Soil Sups voeden je plant, houden het bodemleven daadwerkelijk levendig én ze versterken de wortels zodat je plant stressbestendig wordt. Iets wat voor jou als plant-noob wel eens goed van pas zou kunnen komen. In tegenstelling tot kunstmest zal je plant met onze organische producten zelf de benodigde hoeveelheid voeding opnemen wanneer hij die nodig heeft. Streep overvoeden dus ook maar weg uit je lijstje met zorgen!

Shine bright

Nu je de basics weet hebben we nog een tip om je plant écht te laten shinen. Je hebt vast weleens gehoord dat je je planten af en toe moet afstoffen en sproeien om ze gezond en glanzend te houden. Vind je dit een hele klus? Easy hack: knip een stuk van een schone, nieuwe spons en maak die vochtig. Daarmee kun je de stof van de bladeren vegen en ze tegelijkertijd bevochtigen. Twee vliegen in één klap! Gebruik natuurlijk wel alleen de zachte kant van de spons.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Heb je toch nog wat meer ondersteuning nodig? Onze Plant Tracker helpt je met het bijhouden van de groei van je planten en geeft je reminders wanneer je weer een Soil Sup moet toedienen. Voer de planten die je een Soil Sup hebt gegeven in op jouw account en digitaliseer je eigen urban jungle. Leer over welke behoeften je plant hebben en wat jij kunt doen om ze sterk en gezond te houden. Door middel van before/after foto’s houdt je daarnaast ook bij hoe hard je plant is gegroeid. Kortom alles om een leven lang van je plant te kunnen genieten!

Not so fun fact:

Wist je dat het merendeel van de planten die je koopt in winkels en tuincentra wordt opgekweekt met kunstmest? Kunstmest wordt gebruikt om planten súper snel te laten groeien maar maakt ze daardoor ook zwak en vatbaar voor ziektes. Wanneer jij die planten thuis niet blijft voeden met kunstmest krijgen ze als het ware afkickverschijnselen en kunnen ze snel doodgaan omdat ze nooit geleerd hebben zelfvoorzienend te zijn. Help je planten daarom altijd een natuurlijk handje om weer ‘groen’ te worden!

Met al deze tips en tricks verzeker je iedere plant van een goede start. Zelfs zonder groene vingers kan ook jij binnen no-time een levendige urban jungle hebben.

Let’s grow!